pirmdiena, 2016. gada 13. jūnijs

Profesijas, kurām nākotnē lemts izzust

Laiki ļoti strauji mainās, un lietas un procesus, kas bija aktuāli šodien, rīt būs nomainījuši jau citi. Skatoties uz pagātni ļoti labi, spējam redzēt un novērtēt, kā mainījusies pasaule no mednieku un vācēju dzīvesveida tālāk agrāro dominanci nomanījis industriālais laikmets, tagad savukārt visu pārņem informācijas tehnoloģijas. No tā varam arī izdarīt secinājumu, ka, mainoties laikmetam un valdošajām, nozarēm parādās, vai izzūd dažādas profesijas. Tālāk ir pavisam neliels uzskaitījums ar profesijām, kurām tuvā nākotnē lemts izzust.

Kravas autovadītājs

Lai arī cik tas futūristiski neizklausītos kravas autovadītājs ir viena no tam profesijām, kura nākotnē vairs nepastāvēs. Lielās kompānijas kā google jau vairākus gadus testē autonomās sistēmas, kas var pašas vadīt auto, bez nozīmīgas cilvēka iejaukšanās. Tuva nākotnē visus kravu pārvadājumus, kā arī vilcienu, lidmašīnu un citu pārvietošanās līdzekļu vadīšana tiks realizēta bez cilvēka tiešas līdzdalības.

Kasieris/pārdevējs

Globalizācija dara savu un visa tirdzniecība pakāpeniski pāriet uz interneta vidi, kas nozīmē to, ka fizisku veikalu skaits, kur cilvēku apkalpo pārdevējs, nākotnē, strauji saruks un izzudīs pavisam. Veikali pāries uz uzkodu/dzērienu automātu principu, respektīvi, būs iespēja izvēlēties jebkuru vēlamo preci vai tā būtu kartupeļu čipsi vai klepus zāles, to varēs iegadāties, automāta tipa veikalos, bez cilvēka starpniecības, tā ļoti ietaupot uz darbaspēka izmaksām.

Celtnieks

Tuva nākotnē arī celtnieka profesijai, vismaz vienkāršākajiem darbiem, ko var automatizēt arī lemts izzust. Jau tagad ir iekārtas, kas pēc 3d printera principa izmantojot gatavu betonu “printē” ēku konstrukcijas, ierīces, kas pašas ieklāj bruģa segumu un mūrē ķieģeļu sienas.
Ofisa darbinieks
Cilvēku kooperēšanās un darbu birojos bija izskaidrojams ar iespēju darba uzdevumu sadalīt un to realizēt ar komandas darbu, bet attīstoties sakaru un komunikācijas līdzekļiem vajadzība kooperēties vienā ēkā un organizācijā izzudīs.
Izglītības darbinieks/skolotājs
Lai arī tas skan ļoti pārsteidzoši, nākotnē strauji mainīsies vajadzība, pēc skolotajiem. Cilvēkiem vēl joprojām būs nepieciešamas atbalsts un pārraudzība, bet pats apmācības process tiks maksimāli automatizēts un katram būs pieejami dažādu līmeņu un konkrētām iemaņām piemēroti apmācību kursi.